Õunakeedis

3 kg õunu

2 dl vett
1 1/2 kg suhkrut

(~3 liitrit)
 


  • Loputa ja puhasta õunad, eemalda seemnekojad. 
  • Koori ainult sel juhul, kui koor on lii­ga tugev ja sitke. 
  • Lõigu õunad viiludeks või kuubikuteks. 
  • Keeda õunu vähese veega aeglasel tulel, kuni need muutu­vad pehmeks. 
  • Kui jätkad keet­mist, siis muutuvad õunad pu­delaks ja saad hoopis õuna­püree. 
  • Kui õunad on pehmed, lisa suhkur. 
  • Sega aegajalt kuni põh­jani, et keedis põhja ei kõrbeks.  
  • Keeda 10 minutit, kuni kee­dis pakseneb ja muutub helki­vaks.
  • Tõsta keedis puhastesse pur­kidesse keldrisse panekuks või külmkapikarpidesse sügavkül­mas säilitamiseks. 
  • Eriti kaua keedis ei säili ja hakkab kerges­ti tuhmuma.
Soovitus:
Õunakeedist võib maitsestada näiteks kaneelitükkide või sid­runmelissilehtedega. Pane need valmiskeedetud keedisesse.